De ce au copiii nevoie de modele pozitive

De ce au copiii nevoie de modele pozitive


De ce au copiii nevoie de modele pozitive? E simplu. Se vor raporta la acestea ca mod de gândire sau acționare. Iar această nevoie de modele pozitive este cu atât mai pronunțată cu cât nu există control asupra mediului digital. Oricine poate posta orice pe YouTube, Facebook sau Instagram, iar copiii pot fi ușor influențați de conținut, fie el pozitiv sau negativ.  Tocmai de aceea, o importanță deosebită o au dialogul permanent dintre părinte și copil, educația primită acasă și la școală, dar și experiențele educaționale extra curriculare. Un copil educat va alege întotdeauna ce e bine pentru el și va sta departe de oamenii și discursul nociv. Totuși, cum ajungi să ai un copil educat?

 

Care sunt pilonii educației?

Pentru că influențele negative pândesc la tot pasul, este esențial să te asiguri că copilul tău are ocazia să întâlnească modele pozitive, pentru a-l ajuta să-și dezvolte obiceiuri bune de la o vârstă fragedă. Și în vreme ce sportivii și vedetele sunt modelele la care majoritatea părinților se gândesc, cel mai important rol este jucat chiar de ei înșiși. Adevărul este că primul și cel mai bun model începe de acasă. Un părinte care practică el însuși obiceiuri bune își ajută copilul să fie cea mai bună versiune a lui.

După educația primită acasă, școala preia responsabilitatea și întărește modelarea pozitivă a personalității și cunoștințelor copiilor. Profesorul deține un rol esențial, întrucât influențează elevul printr-o serie de moduri: modul în care relaționează cu elevii, modul în care livrează informația, atmosfera pe care reușesc s-o construiască la cursuri, susținerea oferită elevului pentru a participa la olimpiade, concursuri și excursii.

Educația începe acasă și continuă la școală, dar asta nu înseamnă că nu se poate găsi și în afara lor. Implicarea copiilor în diferite activități sportive este esențială în dezvoltarea lor armonioasă, fie că este vorba de aspectul fizic sau psihic. Pentru început, îl poți înscrie la câte o ședință din fiecare – fotbal, scrimă, dans, balet, înot, arte marțiale – pentru a-și da seama care activitate este pe placul lui. Artele marțiale, de exemplu, integrează valori care se concentrează pe idei precum disciplina, perseverența și respectul. Pentru a obține succesul ca adult, ai nevoie de toate aceste coordonate. Ajută-ți copilul să devină adultul sănătos de mâine prin sport. Sportul este cel mai bun prieten al oricărui copil, pentru că îl ajută să se dezvolte armonios, să gândească pozitiv și să lucreze în echipă. Indiferent dacă îți determini copilul să se alăture unui club de gimnastică sau unui club de arte marțiale, fii sigur că îi vei oferi instrumentele necesare pentru a reuși în viață.

 

De ce au copiii nevoie de modele pozitive

Având o experiență de 10 ani în organizarea de tabere educaționale internaționale sau diferite programe de cursuri, știm cât de important este dialogul cu elevii și ascultarea opiniei lor. Astfel, am lansat întrebarea „De ce au copiii nevoie de modele pozitive?” în cadrul mai multor școli și licee cu care am colaborat de-a lungul anilor. Iată care au fost răspunsurile lor:

„Modelele de urmat sunt oameni pe care îi admiri, acei oameni care te ajută să te transformi într-o persoană mai bună. Este important ca toată lumea să aibă modele, fie că este vorba de părinți, bunici, scriitori sau sportivi, pentru că asta îți oferă motivația necesară de a fi mai bun pe zi ce trece.” – Ionuț, 13 ani.

„Modelele încurajează și inspiră. Adolescenții au nevoie de modele pentru că le oferă o direcție. Un model te ajută să decizi ce vrei să faci în viață și îți oferă o bază pentru a-ți modela viața.” – Andrei, 14 ani.

„Modelele de care au nevoie adolescenții nu sunt cele care apar în mass-media. Modelele sunt persoanele cu care interacționezi. Persoanele cu care interacționezi sunt singurele suficient de apropiate pentru a te influența.” – Ruxandra, 15 ani.

Când adolescenții au fost întrebați ce calități doresc să aibă un model de urmat, lista conținea cuvinte precum curajos, optimist, empatic, dispus să asculte, înțelegător, deschis, inteligent, puternic, onest, loial, amuzant, generos, talentat și vesel. Fii un model pentru copilul tău și asigură-i cea mai bună educație pe care o poate avea.

Autor

author image
Issedu

International Summer Schools Education - ISSEDU a fost fondată în anul 2011 în colaborare cu unul dintre cele mai importante centre de organizare a școlilor de vară din Anglia, Churchill House. Misiunea noastră este să oferim tuturor participanților, la taberele de vară internationale, o experiență captivantă și de calitate superioară.